25. Bieg Solidarności „Lubelski Lipiec 1980”, 5. PKO Półmaraton Solidarności

data publikacji: 2017-05-10

3 czerwca 2017 r., Świdnik-Lublin

Nasza impreza od lat gromadzi w pierwszą sobotę czerwca miłośników biegania. Na starcie stają zarówno doświadczeni biegacze, jak i początkujący zawodnicy. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przewidziane są kategorie biegowe dla dorosłych, młodzieży i przedszkolaków. Na 25. jubileuszową edycję Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980” przygotowaliśmy kilka niespodzianek.
Pełnoletni zawodnicy 5. PKO Półmaratonu Solidarności wystartują o godz. 9:00 sprzed bramy głównej WSK PZL-Świdnik i po pokonaniu ponad 21 km wbiegną na metę w hali Targów Lublin SA. Oprawa ostatnich metrów biegu będzie jedną z niespodzianek.

Po raz pierwszy w tym roku każdy z uczestników, który weźmie udział w jednym z biegów ulicami Lublina, otrzyma okolicznościowy medal. Warunkiem jest pokonanie dystansu z ul. Królewskiej na metę w hali Targów Lublin. Szansę otrzymania pamiątkowego medalu mają więc ci, którzy staną na starcie biegu VIP, biegu Studentów oraz uczniowie szkół ponadgimnazjalnych, gimnazjów i szkół podstawowych, klasy 4-6. Startujący w tych kategoriach po raz pierwszy będą mieli do pokonania dystans 3 km, a zapisać się na bieg mogą jedynie drogą elektroniczną za pośrednictwem formularza na stronie www.datasport.pl lub www.solidarnosc.org.pl/lublin.
Zapis w formie elektronicznej jest warunkiem otrzymanie numeru startowego z chipem, który należy zwrócić na mecie.

Szczególnie miejsce wśród organizowanych przez nas biegów zajmuje sponsorowany BIEG VIP. Może w nim wziąć udział każdy, kto dokona opłaty startowej w wysokości 50 zł. Całkowity dochód przeznaczony zostanie na stypendia dla zdolnych dzieci z rodzin wielodzietnych. Do pokonania jest 3000 m, a udział w biegu może dać szansę młodym ludziom na lepsze jutro.
Dla najmłodszych wyznaczona jest trasa na nawierzchni łąkowej w Parku Ludowym.
Zawodnicy Biegu Krasnali będą mieli do pokonania trasę od 150 do 300 m, a tuż po nich, na nieco dłuższym dystansie 350 m, wystartują Młodziki – uczniowie szkół podstawowych, klas 1-3. Dla najmłodszych zapisy odbywają się drogą tradycyjną, w biurze zawodów przy ul. Królewskiej 3 od 29 maja do 2 czerwca br. oraz 3 czerwca br. w biurze zawodów na Targach Lublin.
Zupełną nowością będzie Sztafeta Rodzinna z Bocianem. W tym roku będą mogły  rywalizować ze sobą całe rodziny. 4-osobowy zespół - mama, tata i dwoje dzieci - będzie miał do pokonania łącznie 350 m po nawierzchni łąkowej.
Dla wszystkich, który pokonają przypisane im dystanse przewidziane są okolicznościowe koszulki. Najmłodsi dodatkowo dostaną pamiątkowe dyplomy.Dobra zabawa gwarantowana.

25. Bieg Solidarności to nie tylko promocja zdrowego stylu życia i integracja pokoleń,  ale także przypomnienie o ważnych historycznie wydarzeniach, które rozegrały się w lipcu 1980 r. na Lubelszczyźnie.

Drodzy Związkowcy zachęcamy do udziału nie tylko Was i Wasze rodziny. Zaproście w naszym imieniu do wspólnej zabawy Waszych przyjaciół i znajomych. Jeżeli nie jesteście w stanie wyruszyć na trasy w przygotowywanych przez nas imprezach, będziemy wdzięczni za okazane wsparcie organizacyjne. Liczy się każda pomoc. Niezbędne są osoby do zabezpieczenia trasy, obsługi punktów żywieniowych, pomocy w biurach organizatora oraz w strefie mety. Rajd i Bieg to imprezy będące wspaniałą promocją nie tylko naszego miasta, ale i naszego Związku. Wspólnie możemy więcej.

Czekamy na zgłoszenie chętnych do współpracy do 26 maja br. na adres: organizacja.lublin@solidarnosc.org.pl lub biuletynzr@gmail.com
Do zobaczenia na starcie!

W imieniu organizatorów
Marian Król