3 czerwca 2017 - 25. Bieg Solidarności

data publikacji: 2017-05-28

W sobotę 3 czerwca, ulicami naszego miasta przebiegną uczestnicy jubileuszowego XXV Międzynarodowego Biegu Solidarności, który od pięciu lat odbywa się także jako PKO Półmaraton Solidarności. Rywalizację na trasie Świdnik - Lublin zaplanowano na 3 czerwca. Start zlokalizowano przed bramą główną PZL-Świdnik. Początek o godz. 9.00. Trasa przebiegać będzie przez ważne miejsca w historii Świdnickiego i Lubelskiego Lipca 1980. Do zawodów zgłosiło się już ponad 800 biegaczy, w tym 49 osób z naszego miasta.

Zgłoszenia przyjmowane są za pośrednictwem portalu internetowego www.datasport.pl. Wysokość opłaty startowej zależy od daty zgłoszenia. Do 28 maja wyniesie 80 zł, zaś do końca terminu przyjmowania zgłoszeń, tj. 2 czerwca - 90 zł.

Uwaga kierowcy! W trakcie zawodów wystąpią drobne utrudnienia w ruchu. Sportowcy przebiegną trasą: aleja Lotników Polskich, Rondo Świdnickiego Lipca 80, Niepodległości, Wyszyńskiego, Racławicka, Kusocińskiego, B. Czecha, Olimpijczyków, KRĘPIEC - Spokojna, KRĘPIEC II - Jarzębinową, Sosnową, wlot na drogę serwisową S17 kierunek LUBLIN, ŚWIDNIK, na wysokości węzła komunikacyjnego alei Lotników Polskich estakada nad trasą S17, droga serwisowa S17 Piasecka, Droga Męczenników Majdanka i dalej w kierunku mety zlokalizowanej na terenie Targów Lublin, ul. Dworcowa.

Nie startujesz - kibicujesz! Wszystkich świdniczan zachęcamy do dopingowania sportowców, biorących udział w zawodach. Wystarczą gwizdki, trąbki i...dobry humor. Organizatorzy zaplanowali także dla nich wiele atrakcji w strefie mety.

Szczegóły na stronie www.pkopolmaratonsolidarnosci.pl.