Aktualności z dn. 02.10.2018 r.

data publikacji: 2018-10-02

Informacje bieżące

W związku z przedstawionymi w ubiegłym tygodniu przez pracodawcę, propozycjami wprowadzenia świąteczno-noworocznej przerwy urlopowej oraz rozkładu dni wolnych
w 2019 roku, trwają obecnie we wszystkich organizacjach związkowych konsultacje zaproponowanych rozwiązań. Przedyskutowanie tych propozycji jest o tyle istotne, że ich przyjęcie może być rozwiązaniem obowiązującym również w kolejnych latach. Przypominamy że zasadnicza zmiana dotyczy zrezygnowania w przyszłym roku z odpracowywania w soboty dni kalendarzowo pracujących przy tzw. długich weekendach, przez co długie weekendy byłyby co do zasady obligatoryjne dla wszystkich pracowników, ale na dni kalendarzowo pracujące, każdy musiałby wziąć urlop wypoczynkowy. Propozycja ta podyktowana jest m.in. tym, że na pracujące soboty i tak bardzo duża grupa pracowników bierze urlopy, jak również pojawiają się często problemy z otrzymaniem takiego urlopu przez wszystkich chętnych, ponieważ kierownicy odmawiają udzielenia go ze względu na konieczność zapewnienia ciągłości produkcji. Natomiast przy tegorocznej przerwie świąteczno-noworocznej, propozycja dotyczy wzięcia 2 dni urlopu w grudniu i 3 dni w styczniu, co dałoby pracownikowi przerwę od 22 grudnia 2018 roku do 6 stycznia 2019 roku. Pracownicy, którym do końca roku zabraknie urlopu mają mieć możliwość odpracowania tych dni.

Zachęcamy wszystkich pracowników do podzielenia się w tej kwestii swoimi opiniami, które można zgłaszać do przewodniczących kół wydziałowych lub bezpośrednio do biur organizacji związkowych. Pod koniec tego tygodnia lub na początku następnego, planowane jest kolejne spotkanie w tym temacie, na którym organizacje związkowe mają przekazać swoje opinie.

W związku z uruchomieniem programu rabatowego dla członków NSZZ „Solidarność” przez grupę LOTOS, informujemy że w biurze związku dostępne są już wnioski na wydanie karty Lotos Biznes, która będzie uprawniała do korzystania ze zniżek. Wnioski można będzie pobrać i przekazać wypełnione również za pośrednictwem przewodniczących kół wydziałowych. Przypominamy, że warunkiem otrzymania takiej karty jest posiadanie elektronicznej legitymacji związkowej, której numer musi być wpisany we wniosku o wydanie karty. Wnioski na wydanie legitymacji elektronicznej są również do pobrania w biurze związku oraz u przewodniczących kół wydziałowych.

Spotkanie ERZ

W dniach 26-27 września odbyło się kolejne posiedzenie Komitetu o zmniejszonym składzie Europejskiej Rady Zakładowej AgustaWestland. Niestety, było to kolejne spotkanie bez udziału jakiegokolwiek członka zarządu Leonardo Helicopters, co uniemożliwia dyskusję na większość tematów jakie chcielibyśmy wnieść na Radę i na które chcielibyśmy uzyskać wiążące odpowiedzi. Przedstawiciele zarządu grupy, którzy uczestniczą w posiedzeniach, nie ujmując im niczego z posiadanych kompetencji i szanując za to że są obecni, zasłaniają się niestety brakiem wiedzy lub kompetencji w tematach, którymi się nie zajmują, a które z kolei interesują nas, jako przedstawicieli załogi. Przez to, tematy które zgłaszane były na poprzednich posiedzeniach, przez brak odpowiedzi nadal pozostają aktualne.

W związku z taką sytuacją strona związkowa złożyła na ręce dyrektora Gianpaolo Colzani pismo, w którym poruszyliśmy najważniejsze sprawy dotyczące spraw bieżących i przyszłości naszych firm oraz samego funkcjonowania ERZ.

AW139 dla US Air Force

Leonardo Helicopters wspólnie z firmą Boeing zdobył kontrakt na dostarczenie siłom powietrznym USA nowych śmigłowców, które częściowo są budowane przez naszą firmę.
Cały kontrakt dzieli się na 2 etapy. Firma zdobyła na razie wstępny kontrakt, w ramach którego dostarczy cztery śmigłowce o wartości 375 mln dol. Wartość docelowego kontraktu to 2,4 mld dol. i obejmuje zakup 84 maszyn, urządzeń treningowych i innego wyposażenia. Śmigłowce będą miały oznaczenie Boeing MH-139 i są amerykańską wersją śmigłowca AW139. W US Air Force zastąpią wysłużone maszyny UH-1N firmy Bell Helicopter.

Ogłoszenia

W najbliższy czwartek 04 października o godz. 15.15 w biurze związku odbędzie się zebranie przewodniczących kół wydziałowych i Komisji Międzyzakładowej. Obecność obowiązkowa.

Zapraszamy na Andrzejki we Lwowie. Wyjazd odbędzie się w dniach 1-2 grudnia. W programie m.in.: zwiedzanie starego miasta, cmentarza Łyczakowskiego i browaru lwowskiego oraz andrzejkowa kolacja przy muzyce. Koszt wyjazdu, to jedyne 280 zł/os. Ilość miejsc ograniczona. Zapisy w biurze związku, biurowiec pok. 24. Tel. 766-56.

Na wszystkie wyjazdy i bilety wstępu osobom uprawnionym przysługuje dofinansowanie z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych oraz ze związku, zgodnie z regulaminami.