Aktualności z dn. 04.06.2019 r.

data publikacji: 2019-06-04

Półmaraton Solidarności
Dziękujemy serdecznie wszystkim osobom zaangażowanym w sobotni 7. PKO Półmaraton Solidarności. Ponad 100 wolontariuszy było zaangażowanych w to, aby zawody odbyły się bezpiecznie. Dziękujemy młodzieży z nauczycielami, członkom związku i pracownikom zakładu, którzy niejednokrotnie razem z rodzinami poświęcili swój wolny sobotni czas na pomoc organizacyjną półmaratonu i zabezpieczenie trasy. Dzięki Wam zawody przebiegły bezpiecznie i daliśmy radę ogarnąć całość.

Outsourcing
Coraz częściej, w różnych odsłonach powraca temat outsourcingu, jaki kilka lat temu został tak ochoczo wprowadzony w naszej firmie. Dzisiaj odzywają się duchy przeszłości i widać gołym okiem, jak w niektórych obszarach wygląda teraz obsługa,
co dotyczy szczególnie obszarów produkcyjnych. Można powiedzieć co najwyżej, że jakoś się to kręci. Znacznie gorzej wyglądają sprawy dotyczące bezpośrednio przejętych pracowników oraz relacji nowego pracodawcy z organizacjami związkowymi. O ile w czasie obowiązywania ochrony wynikającej z porozumienia trójstronnego, pracownicy nie mają większych problemów, o tyle po okresie ochronnym, nowi pracodawcy pokazują na co ich stać i gdzie będą szukać oszczędności, bo przecież biznes musi się opłacać. Niestety, pomimo wniosków strony związkowej, PZL-Świdnik nie zdecydował się na wzięcie przykładu z innych firm, które przy okazji wdrażania outsourcingu, narzucają poddostawcom utrzymanie pewnych standardów w zakresie zatrudnienia. Nawet w branży budowlanej jest tak, że wykonawca musi myśleć komu zleca podwykonawstwo, bo w razie czego odpowiada za jego działania. Wydawałoby się, że branża lotnicza powinna się charakteryzować znacznie wyższymi standardami pracy. Niestety…, wypowiadanie warunków płacowych, warunków pracy i płacy czy zaleganie ze składkami na ZUS, stają się normą u poddostawców PZL-Świdnik. W jednej z firm doszło również do tego, że potrącone pracownikom składki związkowe nie zostały przelane na konta organizacji związkowych. Patrzenie tylko i wyłącznie na cenę usługi odbija się czkawką, ponieważ metoda bata bez marchewki demotywuje do dobrej i wydajnej pracy. Stąd obserwowane dosyć częste przypadki wypowiadania lub wręcz porzucania pracy. Dotyczy to również firm, gdzie porozumienie trójstronne jeszcze obowiązuje, ale działanie pracodawcy wzmaga poczucie niepewności o przyszłe warunki pracy. Właśnie w związku z taką sytuacją organizacje związkowe działające w BCube sp. z o.o. złożyły w ubiegłym tygodniu pismo w sprawie pilnego zorganizowania spotkania, które miało się odbyć jeszcze w maju. Oto jego treść:
(treść pisma dostępna w biurze związku i u przewodniczących kół)

Karty Orlen
Przypominamy członkom naszego związku, że otrzymaliśmy możliwość przystąpienia do programu rabatowego sieci ORLEN. Każdy członek NSZZ „Solidarność” może złożyć wniosek i otrzymać kartę rabatową na zakup paliw w sieciach ORLEN
i BLISKA.

Podstawowe informacje dotyczące programu:
- karty wydajemy tylko i wyłącznie dla członków NSZZ „Solidarność” PZL-Świdnik;
- jedna osoba może być w posiadaniu tylko jednej karty ORLEN, która przypisana jest do konkretnego pojazdu;
- przy pierwszym tankowaniu na stacji należy podać numer rejestracyjny pojazdu, do którego przypisana zostanie karta;
- istnieje możliwość zmiany numeru rejestracyjnego pojazdu;
- wysokość rabatu wynosi: 8 gr/l na stacjach ORLEN i 3 gr/l na stacjach BLISKA;
- rabat obowiązuje na zakup paliwa w ilości do 300 l w miesiącu kalendarzowym;
- osoba przystępująca do programu nie ponosi żadnych opłat za wydanie i użytkowanie karty.
 W ubiegłym tygodniu otrzymaliśmy kolejną partię kart, które są do odebrania
w biurze związku (biurowiec, pok. 24). Zgłoszenia na wydanie kart ORLEN przyjmowane są również w biurze związku oraz u przewodniczących kół wydziałowych.

Air Festival
W imieniu organizatorów zapraszamy na II Świdnik Air Festival, który odbędzie się w dniach 8-9 czerwca. W tym roku zapowiada się więcej pokazów wojskowych oraz z efektami pirotechnicznymi, które ze względu na swoją atrakcyjność, zawsze przyjemnie się ogląda. Dostępne są już bilety i program pokazów. Informujemy, że członkowie NSZZ „Solidarność” mogą nabyć bilety również w biurze związku. Bilety na oba dni pokazów można nabyć w cenie biletu grupowego, czyli po 10 zł za każdy dzień. Wstęp bezpłatny przysługuje dzieciom do 7 roku życia. Zapraszamy do pokoju 24 w biurowcu.
Przy okazji Air Festivalu, w niedzielę 09.czerwca w godz. 12.30 - 17.30, nasz zakładowy Klub Honorowych Dawców Krwi organizuje akcję krwiodawstwa i rejestracji niespokrewnionych dawców szpiku kostnego. Serdecznie zapraszamy do udziału, tym bardziej że dla uczestników akcji przewidziane zostały upominki i nagrody.

Truskawiec
W dniach 06-13 sierpnia zapraszamy na wyjazd wypoczynkowy do Truskawca, połączony
z zabiegami rehabilitacyjnymi. Koszt wyjazdu wynosi 300 zł + 7400 hrywien/os.
Informacje i zapisy w biurze związku, biurowiec pok. 24, tel. 766-56.