Aktualności z dn. 09.04.2019 r.

data publikacji: 2019-04-10

Po manifestacji  4 kwietnia 2019 r.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy swoją obecnością w ubiegły czwartek,  wsparli manifestację NSZZ „Solidarność” pod Lubelskim Urzędem Wojewódzkim. Manifestacje, w których domagamy się realizacji postulatów pracowniczych, zorganizowane zostały w całym kraju. W Lublinie zgromadziło się blisko tysiąc osób. Nasze postulaty były szersze niż tylko te ogólnokrajowe, ponieważ tutaj na Lubelszczyźnie mamy swoją specyfikę i swoje problemy. Poruszyliśmy zatem także nasze problemy regionalne. W całym regionie mamy tak naprawdę tylko kilka dużych zakładów przemysłowych, więc nie mogło zabraknąć również postulatów dotyczących PZL-Świdnik. Przewodniczący Marian Król przekazał na ręce wojewody Przemysława Czarnka Projekt Rozwoju Lubelszczyzny,
z prośbą o dostarczenie go premierowi Mateuszowi Morawieckiemu. O tym, że Lubelszczyzna potrzebuje osobnego, rządowego planu gospodarczego „Solidarność" mówi od dawna. Związek chce podobnego działania, jakie ma miejsce na Podkarpaciu czy Śląsku, gdzie przeznaczono na rozwój gospodarczy 40 miliardów złotych.
W trakcie pikiety podniesione zostały również postulaty ogólnopolskie, dotyczące odmrożenia wskaźnika naliczania Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, wprowadzenia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę bez względu na wiek czy niewliczania dodatku za wysługę lat do minimalnego wynagrodzenia. Pojawił się także postulat płacowy, dotyczący szczególnie zatrudnionych w sferze budżetowej.
W dniu jutrzejszym zbiera się w Warszawie sztab protestacyjno-strajkowy, na którym podsumowana zostanie akcja z 4. kwietnia oraz podjęte będą decyzje dotyczące dalszych działań. O ustaleniach będziemy informować na bieżąco

Zamówienia dla PZL

Jak wynika z docierających do nas informacji, wszystko wskazuje na to, że w tym miesiącu zakończy się postępowanie na zakup śmigłowców dla Marynarki Wojennej. Sprzedaż czterech śmigłowców AW101 firmowana będzie przez PZL-Świdnik. Wszyscy jednak zastanawiamy się nad jednym: co to nam da, poza pieniędzmi z kontraktu i prestiżem?
A konkretnie, ile pracy pozyskamy? Całe postępowanie, w tym warunki ewentualnego offsetu, objęte są tajemnicą. Możemy jedynie pokusić się o pewną analizę. Wydaje się, że patrząc pod kątem możliwości pozyskania dodatkowych prac przy programie AW101, fakt że to nasza firma jest oferentem, wcale nie jest dla nas korzystny. Dlaczego? Bo offset musi być lokowany w innych firmach niż firma oferenta. Tutaj Inspektorat Uzbrojenia MON jest decydentem, ale musi też wziąć pod uwagę zdolności produkcyjne firm państwowych, które chciałby zaangażować w ten proces. A takich firm nie ma w kraju dużo. Najpoważniejsza
z nich to Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 1 w Łodzi i można podejrzewać, że to właśnie ta firma będzie głównym beneficjentem offsetu. Oczywiście, nie jest powiedziane, że Świdnik w ogóle nie skorzysta na offsecie, ale dopóki wszystko jest owiane tajemnicą, trudno jest przewidywać, jakie dodatkowe prace przy AW101 moglibyśmy pozyskać.
Sprawą najbardziej nas interesującą jest jednak modernizacja naszych własnych wyrobów, czyli Sokoła i SW-4. Oprócz oficjalnego postępowania jakie się aktualnie toczy, na modernizację 25 Sokołów do wersji wsparcia pola walki, szukamy cały czas możliwości dotarcia kanałami związkowymi do decydentów w Ministerstwie Obrony Narodowej.
Jedna z takich okazji jest dzisiaj, ponieważ umówione jest spotkanie Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy z Ministrem Obrony Narodowej Mariuszem Błaszczakiem. Przewodniczący związku otrzymał już od nas niezbędne materiały dotyczące tego tematu. Każde wsparcie jest potrzebne i mamy nadzieję, że nawet najdrobniejsze działanie przełoży się na końcowy sukces, dla dobra firmy i pracowników.

WZD
Informujemy delegatów naszego związku, że Walne Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” WSK „PZL-Świdnik” S.A., odbędzie się w sobotę 13 kwietnia o godz. 09.00 w klubie FAVILLA, Al. Lotników Polskich 11. W trakcie zebrania odbędzie się również szkolenie informacyjne dotyczące Pracowniczych Programów Kapitałowych.

Licheń
Mamy jeszcze kilka miejsc na jubileuszową XX Pielgrzymkę NSZZ „Solidarność” do Lichenia, która odbędzie się w dniach 27-28 kwietnia. Koszt wyjazdu z noclegiem oraz wyżywieniem wynosi 90 zł dla członków naszego związku i 150 zł dla pozostałych osób. Zapisy do końca marca lub wyczerpania ilości miejsc, w biurze związku (biurowiec, pok. 24), tel. 766-56.

Lwów
Zapraszamy też na 3-dniowy wyjazd na Ukrainę w terminie 24-26 maja. Tym razem, oprócz Lwowa, zwiedzimy również Poczajów z piękną ławrą - jednym z najważniejszych klasztorów Ukraińskiego Kościoła Prawosławnego oraz zamki tzw. „Złotej Podkowy”.
W samym Lwowie, oprócz zwiedzania miasta, zaplanowany jest również spektakl w operze i zwiedzanie muzeum browaru lwowskiego. Koszt wyjazdu – 420 zł/os. Zapisy w biurze związku (biurowiec, pok. 24), tel. 766-56.

Kolonie
W biurze związku można pobrać oferty kolonijne dla dzieci na zbliżające się wakacje. Zapraszamy osoby zainteresowane do biurowca, pok. 24.