Aktualności z dn. 18.02.2020 r.

data publikacji: 2020-02-18

Spotkanie z BCube
W odpowiedzi na pismo skierowane od organizacji związkowych do zarządu BCube w sprawie zorganizowania spotkania, w celu dokonania oceny i wprowadzenia ewentualnych zmian w porozumieniu premiowym oraz ustalenia terminu rozpoczęcia negocjacji płacowych, otrzymaliśmy informację że spotkanie takie zaplanowane zostało na następny poniedziałek 24 lutego.

Posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ „S”
Jutro i pojutrze będzie obradowała Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”. Jednym z punktów obrad jest kwestia porozumienia i podpisania umowy programowej z Prezydentem Rzeczypospolitej Andrzejem Dudą, w celu realizacji postulatów pracowniczych podnoszonych przez nasz związek.

Porady prawne
Kredyty frankowe oraz polisolokaty stały się w ostatnim czasie problemem ogólnospołecznym. W związku z rosnącym zainteresowaniem tymi tematami, podjęliśmy współpracę z kancelarią prawną specjalizującą się w tej tematyce i mającą na swoim koncie wygrane sprawy sądowe. W ramach tej współpracy istnieje możliwość uzyskania bezpłatnej porady prawnej, dlatego zapraszamy zainteresowanych członków naszego związku do skorzystania z darmowych porad prawnych, które dotyczą:

• istoty problemu spłaty kredytu w CHF,
  • nieuczciwych warunków zawartych w umowach,
  • sytuacji kredytobiorców po wyroku TSUE.

W ramach porady oferujemy:

• bezpłatną analizę umowy kredytowej,
  • wyjaśnienie zagadnień związanych z odzyskaniem niesłusznie pobranych opłat w tzw. polisolokatach.

Dyżury prawnika będą się odbywać w każdą środę, w godzinach 14.00-15.30 w biurze NSZZ "Solidarność" (biurowiec, pok. 24). Prosimy o wcześniejsze zgłoszenie zainteresowania poradą prawną i umówienie się na spotkanie pod nr tel. 766-56.

Co to jest syndrom pierwszej dniówki?
Wiele wątpliwości na tle prawa pracy dotyczy kwestia momentu podpisania przez pracodawcę z pracownikiem umowy o pracę. Często pracownicy nie wiedzą, kiedy muszą podpisać umowę o pracę. Obecnie obowiązują przepisy, według których pracodawca nie może dopuścić pracownika do rozpoczęcia pracy, dopóki nie podpisze z nim odpowiedniej umowy. Dzięki tym przepisom wyeliminowano syndrom „pierwszej dniówki”. Obowiązujące przepisy prawa pracy wykluczają więc możliwość przepracowania choćby jednego dnia bez zawarcia pisemnej umowy.

Poprzednio, zanim zmieniły się przepisy, obowiązywała zasada, że pracodawca musiał podpisać umowę z pracownikiem do końca pierwszego dnia pracy, co powodowało, że pracownicy często pracowali bez umowy pisemnej. To często budziło wątpliwości prawne, naciąganie rzeczywistości przez nieuczciwych pracodawców oraz problemy z oceną rzeczywistego stanu podczas kontroli inspekcji pracy. Zmienione przepisy gwarantują, że pracownik musi mieć podpisaną umowę przed rozpoczęciem pracy. Wykonywanie umowy bez podpisania umowy jest wykroczeniem.

• Osoby zapisane  na charytatywny karnawałowy „Bal Solidarności”, który odbędzie się w najbliższą sobotę w Lachówce, zapraszamy do biura związku po odbiór zaproszeń. Przypominamy uczestnikom, że tradycyjnie w ramach balu odbędzie się zbiórka środków czystości i trwałej żywności dla podopiecznych Pogodnego Domu Dziecka w Lublinie oraz loteria fantowa organizowana przez Komitet Pomocy „SOS Solidarność”.  Bardzo serdecznie zachęcamy do wsparcia podopiecznych tych instytucji. Dochód z loterii przeznaczony zostanie na pomoc koledze Zbyszkowi Białemu, długoletniemu pracownikowi naszej firmy, a obecnie BCube, który znalazł się w bardzo trudnej sytuacji, ze względu na ciężką chorobę swoją i żony.
  • Zarezerwowaliśmy bilety i zapraszamy na wydarzenia organizowane przez Miejski Ośrodek Kultury:

- w dniu 30 kwietnia odbędzie się koncert Eleni. Bilety w cenie 70 zł;
- natomiast w dniu 14 maja wystąpi Kabaret Skeczów Męczących. Bilety w cenie 75 zł. Zapisy na oba wydarzenia prowadzimy w biurze naszego związku.

• Zapraszamy również na atrakcyjny jesienny wyjazd na Sardynię i Korsykę w terminie 24-30.września. W programie wycieczki m.in. zwiedzanie Sardynii i Korsyki, całodzienny rejs po archipelagu La Maddalena oraz zwiedzanie włoskiej winnicy, połączone z degustacją wyrobów. Część trasy pokonamy promem.

Szczegóły wyjazdu i zapisy wraz z wpłatą zaliczki w wysokości 500 zł, prowadzone są w biurze związku (biurowiec, pok. 24, tel. 766-56).