Aktualności z dn. 26.11.2019 r.

data publikacji: 2019-11-27

Sprawy bieżące
W poniedziałek 25 listopada „Solidarność” przeprowadziła ogólnopolską akcję ulotkową pod sklepami Castorama. Akcja miała związek z faktem bezprawnego dyscyplinarnego zwolnienia 9 członków Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność”, przez Zarząd Castorama Polska, za wpisy na portalach społecznościowych, informujące o łamaniu przepisów BHP i warunków pracy w sklepach. Okazuje się, że w Castoramie nie wolno upominać się o poprawę warunków pracy, ani o to żeby można było pracować w bezpiecznych warunkach. Aby utrudnić działalność „Solidarności” pracodawca założył nawet własny związek zawodowy. Byliśmy też obecni w Warszawie, w siedzibie zarządu Castorama Polska, gdzie odbywały się negocjacje z zarządem firmy.
To nie pierwszy przypadek, kiedy międzynarodowa korporacja robiąca biznes w Polsce, bezwzględnie łamie przepisy prawa pracy i ogranicza pracownikom wolność zrzeszania się, którą gwarantują nam nie tylko ustawy, ale i Konstytucja.Podobne bezprawne działania były wcześniej prowadzone przez inne międzynarodowe korporacje, głównie z branży handlowej, które weszły na polski rynek w poszukiwaniu klientów.W mediach możemy oglądać reklamy zachęcające do pracy w takich korporacjach i robienia tam zakupów, a na zapleczach rozgrywają się dramaty pracowników. Dlaczego tego nie słychać i nie mówi się o tym głośno? No właśnie dlatego, że korporacje te są klientami mediów i wykładają potężne pieniądze na reklamę. Kto pozwoli sobie na stracenie takiego klienta?

Gratulacje

• Koleżankom i kolegom z WZZ „Sierpień 80” gratulujemy jubileuszu 20-lecia działalności oraz składamy z tej okazji życzenia pomyślności i sukcesów w realizacji wszystkich działań, które służą dobru i poprawie pracy naszych pracowników.
  • W ubiegłym tygodniu odbyło się coroczne spotkanie krwiodawców z Klubu HDK-PCK im. Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki przy PZL-Świdnik S.A., podsumowujące działalność Klubu w 2019 roku. Wszystkim krwiodawcom, dziękując za Waszą bezinteresowność i troskę o potrzebujących, życzymy przede wszystkim zdrowia, abyście mogli dzielić się nim z innymi, a  wyróżnionym krwiodawcom składamy serdeczne gratulacje.

Oddanie krwi a dzień wolny od pracy
Krwiodawstwo jest dosyć popularne wśród pracowników naszej firmy, ale nie wszyscy wiedzą, że oddanie krwi wiąże się z dniem wolnym od pracy, nie tylko w związku z faktem oddania krwi, ale też w przypadku przeprowadzenia zaleconych przez stację krwiodawstwa okresowych badań lekarskich, jeżeli nie mogą być one wykonane w czasie wolnym od pracy.
Kwestie przysługującego pracownikowi w tej sytuacji dnia wolnego reguluje Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy. Krwiodawca, zgodnie z rozporządzeniem, może liczyć na zwolnienie od pracy w wymiarze oznaczonym przez stację krwiodawstwa. To stacja krwiodawstwa decyduje o tym, czy pracownik zostanie zwolniony na cały dzień, czy tylko na kilka godzin. Ilość czasu wolnego potwierdzona jest w oświadczeniu, które krwiodawca potrzebuje, aby przedłożyć swojemu pracodawcy. W przypadku niektórych zawodów powrót do pracy jest możliwy dopiero po 12-tu godzinach od momentu oddania krwi. Dotyczy to pilotów, maszynistów, kierowców autobusu, operatorów dźwigu, oraz stanowisk związanych z pracą na wysokościach. Tyle samo czasu należy odczekać przed rozpoczęciem aktywnościami związanych z głębokim nurkowaniem, wspinaczką lub innymi sportami wysiłkowymi.

Co w przypadku, gdy oddanie krwi nie dojdzie do skutku?
Oczywiście zdarzają się sytuacje, gdy stan zdrowia nie pozwala na oddanie krwi.
W tej sytuacji wydane zostaje zaświadczenie potwierdzające czas spędzony przez pracownika w stacji krwiodawstwa, będące podstawą usprawiedliwienia nieobecności w pracy.

Informacja o planowanej nieobecności w pracy mile widziana:
Pracownik, który chce oddać krew, powinien uprzedzić swojego pracodawcę o ewentualnej nieobecności i nie wykorzystywać dnia wolnego jako ucieczki od swoich obowiązków.
Oddawanie krwi to szlachetny gest, który nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a może uratować komuś życie. Z tą dobroczynnością związane są również inne przywileje, między innymi ulgi podatkowe, a dla pełnoletnich uczniów czas wolny od zajęć szkolnych.

Skup akcji
Przypominamy osobom zainteresowanym, że spółka Leonardo uruchomiła skup akcji imiennych WSK PZL-Świdnik S.A. od indywidualnych akcjonariuszy. Skup akcji prowadzony jest do 13.grudnia tego roku, w godzinach od 9:00 do 15:00. Biuro w którym można dokonać transakcji znajduje się na pierwszym piętrze budynku Regionalnego Parku Przemysłowego  przy Al. Lotników Polskich 1, wejście przy przychodni Sanitas, obok bramy głównej.
Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerami telefonów: 662-162-297 i 781-321-012.

Benefity dla członków NSZZ „Solidarność”

Przypominamy i serdecznie zachęcamy członków naszego związku, posiadających elektroniczną legitymację związkową, do odwiedzenia strony https://klubpzupomoc.pzu.pl/nszz-solidarnosc, gdzie można zarejestrować się jako członek Klubu i skorzystać z benefitów przygotowanych dla członków Solidarności przez PZU, Bank Pekao S.A. oraz producenta sprzętu AGD/RTV – firmę Philips.

W związku z przygotowywaniem paczek mikołajkowych dla dzieci naszych członków związku, prosimy o zgłaszanie do biura związku, zapotrzebowania na paczki bezglutenowe i bezcukrowe.
Zapraszamy na koncert Ireny Santor, zatytułowany „Jubileusz. Śpiewam czyli jestem”. Pierwsza Dama Polskiej Piosenki obchodzi w tym roku diamentowy jubileusz pracy artystycznej, w ramach której nagrała ponad 1000 piosenek, a wiele z nich stało się niezapomnianymi przebojami. Koncert odbędzie się 02 lutego o godz. 18.00 w kinie „LOT”. Mamy zarezerwowane bilety grupowe w cenie 75 zł. Zapisy w biurze związku (biurowiec, pok. 24, tel. 766 56).
Zapraszamy również na tygodniową wycieczkę do Paryża i Normandii, w terminie 24-30 kwietnia 2020 r. Koszt wycieczki wynosi 1980 zł + 40 Euro.
Informacje i zapisy wraz z wpłatą zaliczki w kwocie 300 zł w biurze związku (biurowiec, pok. 24, tel. 766 56) oraz u