Aktualności z dn. 27.11.2018

data publikacji: 2018-11-30

Po decyzji Senatu: Dialog przestaje być skuteczną metodą rozstrzygania spraw pracowniczych.
W piątek Senat przyjął bez poprawek projekt budżetu na rok 2019. Oznacza to, że kwota bazowa naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych pozostanie na poziomie roku 2013,co daje wzrost jedynie o jeden rok w stosunku do obecnej sytuacji. W związku z tym wydane zostało oświadczenie przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy, w którym czytamy:
„Decyzja Senatu utrzymująca wzrost wskaźnika naliczania zakładowego funduszu socjalnego jedynie na poziomie roku 2013, jest niedopuszczalna i zaprzecza deklarowanej przez rząd polityce zrównoważonego rozwoju. Pozbawia pracowników dodatkowych środków, z których finansowane są w zakładach pracy ważne cele socjalno-bytowe. Co ważne środków, które nie obciążają, ale wspierają budżet państwa.
W praktyce to kontynuacja prowadzonej przez PO-PSL polityki mrożenia wzrostu kluczowych z punktu widzenia pracowników, środków finansowych, którą to politykę tak zdecydowanie krytykowała Zjednoczona Prawica w kampanii wyborczej. Dzisiaj zaczyna postępować w ten sam sposób. Może to skutkować takim samym finałem.
Takie postępowanie to również sygnał, że dialog przestaje być skuteczną metodą rozstrzygania spraw pracowniczych i będzie skutkował w przyszłości radykalizacją naszych działań. Nie ma naszej zgody na nierówne traktowanie pracowników.”

Założenia Pracowniczych Planów Kapitałowych
Założenia programu Pracowniczych Planów Kapitałowych, które zaczną obowiązywać od nowego roku, można skwitować jednym zdaniem: mniejsza pensja co miesiąc,
ale więcej pieniędzy na starość. Pracownik, pracodawca i państwo mają wspólnie zrzucać się na emerytalną przyszłość Polaków.
O co chodzi w Pracowniczych Planach Kapitałowych? System zakłada, że do PPK zostaną zapisani wszyscy pracujący Polacy w wieku od 19 do 55 lat. W sumie to aż 11 mln osób: 9 mln pracujących w sektorze prywatnym, 2 mln w sektorze publicznym.
Do PPK będą podłączani wszyscy zatrudnieni, za których odprowadzane są składki na ubezpieczenie emerytalne - niezależnie od formy zatrudnienia.
Zapis będzie automatyczny, ale z możliwością rezygnacji z programu. Jest to więc program dobrowolny dla pracowników. By nie uczestniczyć w PPK, trzeba będzie złożyć odpowiednie dokumenty w miejscu zatrudnienia. Taką deklarację trzeba będzie składać do dwa lata, bo właśnie co dwa lata znów zostaniemy zapisani.
Pracodawcy będą z kolei musieli zapewnić PPK, znaleźć firmę, która zajmie się zarządzaniem pieniędzmi i podpisywać z nią umowy w imieniu chętnych pracowników. Od momentu zapisu od pensji pracownika będzie pobierany określony procent wynagrodzenia. Ma to być przynajmniej 2 proc. z pensji brutto, ale pobierane już od pensji netto.
Przykład: zarabiając minimalne 2100 zł brutto, na PPK przeznaczymy 42 zł miesięcznie. Ale to nie koniec. Na miesięczną składkę zrzuci się też pracodawca. On w podstawowej wersji dołoży od siebie 1,5 proc. liczone również od pensji brutto (czyli 31,5 zł). Tutaj jednak stawka będzie jego dodatkowym kosztem zatrudnienia. Obie składki można podnieść do max 4 proc., ale jest warunek: zgodzić się na to musi pracownik
i pracodawca. Do tego co roku do oszczędności dorzuci się państwo w kwocie 240 zł (czyli 20 zł miesięcznie).
Trzeba pamiętać, że składka pracownicza będzie pobierana od wypłaty na rękę.
To znaczy, że na koncie co miesiąc zobaczymy mniej. Pieniądze trafią na oszczędności. Zarabiając 3 tys. brutto od pensji netto przeznaczymy na oszczędności 60 zł.
Zarabiając 4 tys. zł brutto – z wypłaty przeznaczymy już 80 zł.

W tabeli poniżej można sprawdzić, jak będzie się rozkładać składka dla pracownika i pracodawcy.

Zarobki w zł (brutto)

Ile oddasz na oszczędności z pensji "na rękę?" (składka podstawowa 2 proc.)

Ile dorzuci do twoich oszczędności pracodawca? (składka podstawowa 1,5 proc.)

Suma oszczędności po 25 latach wpłacania

200 zł

150 zł

177 tys. zł

Ile można zaoszczędzić? Osoba zarabiająca przez najbliższe 25 lat pensję minimalną
w wysokości 2,1 tys. zł odłoży 44 tys. zł. Po osiągnięciu 60. roku życia będzie mogła wypłacić jednorazowo 25 proc. zebranych pieniędzy, czyli 11 tys. zł. Resztę może rozłożyć na 10 lat. Miesięcznie dostawałaby więc 275 zł ekstra.
Dlaczego 10 lat? Ponieważ wtedy uniknie podatku od zysków kapitałowych.
Osoba zarabiająca z kolei 4,5 tys. zł odłoży 84 tys. zł. Do wypłaty będzie miała 21 tys. zł. Człowiek z pensją 10 tys. brutto na oszczędnościach zobaczy 177 tys. zł. Po osiągnięciu 60. roku życia będzie mógł wypłacić jednorazowo ponad 44 tys. zł. Co miesiąc w ratach dostanie później ponad 1,1 tys. zł.
Z programu można zrezygnować w każdym momencie trwania. Pieniądze można wypłacić w dowolnym momencie, choć pod pewnymi warunkami. Skończenie oszczędzania wcześniej wiązać się będzie np. z utratą bonusów od państwa. Jednocześnie warto dodać, że środki na PPK są w pełni dziedziczone. Po śmierci oszczędzającego trafią do spadku.
Na Pracownicze Plany Kapitałowe trzeba zerknąć z jeszcze jednej perspektywy - składka na PPK obniża comiesięczną pensję.

W tabeli niżej pokazujemy, jak się zmienią wypłaty netto pracowników, którzy zostaną w programie. Obliczenia są dla osób zatrudnionych na umowę o pracę i odkładających
w PPK  podstawową  2 proc. składkę.

Zarobki brutto w zł

Zarobki netto bez PPK w zł

Składka na PPK w zł

Zarobki netto po opłaceniu składki w zł

1947

1961

2087

2029

2097

Obowiązek tworzenia Pracowniczych Planów Kapitałowych rozłożony jest w czasie.
Od 1 lipca 2019 roku PPK będą musiały tworzyć podmioty, które zatrudniają przynajmniej 250 osób. Co ważne - stan zatrudnienia będzie brany z ostatniego dnia grudnia 2018 roku. Pół roku później Pracownicze Plany Kapitałowe zaczną obowiązywać w mniejszych podmiotach. Od stycznia 2020 roku obowiązek dotknie firm, które mają przynajmniej 50 pracowników. Od 1 lipca 2020 roku PPK pojawi się w jeszcze mniejszych podmiotach i trafi do firm, które mają powyżej 20 pracowników. Cała reszta firm do PPK trafi po 1 stycznia 2021 roku. Wystarczy, że będą zatrudniały 1 pracownika. To oznacza, że Pracownicze Plany Kapitałowe nie dotyczą w tej chwili samozatrudnionych.
Co ważne, jest kilka wyjątków. Pracownicze Plany Kapitałowe ominą pracodawcę, który prowadzi Pracowniczy Program Emerytalny i odprowadza składki w wysokości co najmniej 3,5 proc. wynagrodzenia. Do takiego programu w firmie musiało jednak przystąpić przynajmniej 25 proc. osób zatrudnionych. PPK mogą uniknąć też mikroprzedsiębiorcy, zatrudniający mniej niż 10 pracowników, ale tylko i wyłącznie w wypadku, gdy wszyscy zatrudnieni zrezygnują z wpłat na program oszczędnościowy. Co istotne, pracodawca nie może ich do tego namawiać.
Na barkach pracodawcy będzie spoczywało podpisanie umowy o zarządzanie PPK z wybraną instytucją finansową. Jednocześnie to pracodawca będzie prowadził Pracownicze Plany Kapitałowe w imieniu i na rzecz zatrudnionych. Co to oznacza?
To pracodawca będzie odprowadzał składki (za pracownika i własne) na rzecz PPK. Będzie obliczał, ile musi wpłacić i sam wpłacał za wszystkich zatrudnionych. Pracodawca będzie też przekazywał wszystkie informacje o stanie konta pracownikom oraz gromadził i archiwizował dokumentację dotyczącą PPK.
Instytucję finansową, która będzie opiekowała się PPK pracodawca musi wybrać w porozumieniu ze związkami zawodowymi. Jeżeli ich nie ma, będzie musiał w tym celu dogadać się z reprezentacją pracowników. Tryb wyłonienia takich osób pracodawca ustali już sam.

Akcja protestacyjna w Maintpartner ASI
W związku z brakiem porozumienia w rozmowach jakie od kilku miesięcy toczą się pomiędzy Zarządem firmy Maintpartner a NSZZ Solidarność  która domaga się znaczących podwyżek płac dla pracowników we wszystkich lokalizacjach spółki związkowcy przystępują do akcji protestacyjnej.
W najbliższym czasie zostanie przeprowadzone referendum dotyczące podjęcia akcji strajkowej. Będziemy obserwować dalsze wydarzenia licząc na korzystne dla załogi wyniki negocjacji a w razie potrzeby będziemy wspierać naszych kolegów w ich staraniach o godne warunki pracy i płacy.

Ogłoszenia
Zapraszamy po odbiór biletów na operetkę „Księżniczka Czardasza”. Osoby, które zgłosiły chęć skorzystania z transportu grupowego, prosimy o dopłacenie za przejazd na spektakl.

Mamy zarezerwowane bilety i zapraszamy do udziału w koncertach, które odbędą się w świdnickim kinie „LOT”:
1. Anna Wyszkoni – koncert odbędzie się 16 lutego 2019 r., bilety w cenie 60 zł
2. Koncert Wiedeński – który odbędzie się 23 lutego 2019 r., bilety w cenie 80 zł.

Ponadto Miejski Ośrodek Kultury serdecznie zaprasza na najbliższe wydarzenia, na które są jeszcze wolne miejsca. Są to:
1. Przedstawienie „Królewna Śnieżka” w wykonaniu Royal Lviv Ballet – w dniu 30 listopada.
2. Koncert Witek Muzyk Ulicy – w dniu 15 grudnia.

Przypominamy, że osobom uprawnionym przysługuje dofinansowanie z Funduszu Socjalnego do wysokości 50% ceny biletu.

Są jeszcze wolne miejsca na wycieczkę do Rumunii i Bułgarii, w dniach 5-15 sierpnia 2019 r. Koszt wyjazdu, to 2090 zł/os.
Informacje i zapisy w biurze związku (biurowiec, pok. 24, tel. 766-56) oraz u kol. Zbigniewa Litwina, tel. 515 271 679.

Serdecznie zapraszamy.