Aktualności z dn. 28.08.2018

data publikacji: 2018-08-28

Pismo do LAOŚ
W dn. 20 sierpnia trzy organizacje związkowe ZZiT, ZZ Metalowcy oraz KM NSZZ Solidarność skierowały pismo do Lubelskiej Agencji Ochrony Środowiska, a oto jego treść:
....treść pisma jest dostępna u przewodniczących kół wydziałowych oraz w biurze związku...

Komisja Krajowa
W najbliższy środę i w czwartek w Gdańsku odbędzie się posiedzenie Komisji Krajowej na którym swój udział zapowiedziała minister Elżbieta Rafalska.
Podczas obrad Komisji Krajowej mają być omówione propozycje Rządowe dotyczące problemów o których na nadzwyczajnym spotkaniu Komisji Krajowej NSZZ Solidarność z premierem Mateuszem Morawieckim rozmawiano w gdańskiej siedzibie związku. Problemy te to m.in. odmrożenie wskaźnika, który uprawnia do obliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, rozwiązania dotyczące pracowników sfery budżetowej, minimalne wynagrodzenie w 2018 roku oraz sytuacja w poszczególnych branżach.
W trakcie tego posiedzenia planowane jest podpisanie porozumienia z grupą LOTOS na rabaty dla członków związku posiadających elektroniczne legitymacje związkowe. O szczegółach tej umowy poinformujemy w następnych audycjach.

Dzień Solidarności i Wolności
Wojewoda Lubelski Przemysław Czarnek, Marszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski, Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk i Przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” Marian Król mają zaszczyt zaprosić do wzięcia udziału
w obchodach - Dnia Solidarności i Wolności – święta państwowego, ustanowionego ustawą Sejmu RP z 27 lipca 2015 r., upamiętniającego historyczny zryw Polaków do wolności w lipcu i sierpniu 1980 r.

Program obchodów Dnia Solidarności i Wolności, 31 sierpnia 2018 r.:
godz. 17:30 – uroczystości przed Pomnikiem Wdzięczności przy Drodze Męczenników Majdanka
godz. 18:30 – złożenie kwiatów pod pomnikiem ks. Jerzego Popiełuszki, ul. Królewska 9
godz. 19:00 – uroczysta Msza Św. w Archikatedrze Lubelskiej w intencji wszystkich żyjących i zmarłych, którzy działali w ruchu solidarnościowym oraz na rzecz wolności Ojczyzny

Po Mszy św. zapraszamy na koncert na Placu Zamkowym z okazji Dnia Solidarności i Wolności oraz 40-lecia zespołu BAJM.

• Zapraszamy członków związku na spotkanie integracyjne dla członków związku z PZL-Świdnik, odbędzie się w sobotę 29 września w FAVILLI. Koszt – 45 zł/os. Dla chętnych, po zebraniu grupy min 20 osób, istnieje możliwość wcześniejszego zorganizowania strzelania na strzelnicy krytej obok Favilli. Czas trwania strzelania łącznie ze szkoleniem strzeleckim, to około3 godz. Koszt wynosi 95 zł/os. Zapisy w biurze związku, biurowiec, pok.24, tel. 766-56.
  • Zapraszamy na coroczną Pielgrzymkę Ludzi Pracy na Jasną Górę, którą w tym roku przygotowuje Region Pomorza Zachodniego. Termin pielgrzymki: 15-16 września, koszt: 10 zł członkowie NSZZ „Solidarność”, 70 zł pozostałe osoby.
    Zapisy w biurze związku, biurowiec, pok.24, tel. 766-56.
  • Miłośników mocnych wrażeń zapraszamy w dn. 28 września na Paintball leśny.Zapewniamy pakiet 200 kul dla każdego, pełne prowadzenie imprezy, gry według różnych scenariuszy. Każdy z uczestników zostanie wyposażony w marker paintballowy, maskę, mundur moro na przebranie a na zakończenie imprezy przewidzieliśmy spotkanie przy grillu.
    Wyjazd: brama PZL-Świdnik godz. 16.15 parking przy „kościele okrągłym” godz. 16.30.
    Pełna odpłatność to 75 zł/os. Koszt po uzyskaniu dofinansowania z ZFŚS wyniesie około 30zł/os. Ilość miejsc ograniczona.
    Zapisy w biurze związku, biurowiec, pok.24, tel. 766-56.

Na wszystkie wyjazdy i bilety wstępu osobom uprawnionym przysługuje dofinansowanie z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych oraz ze związku, zgodnie z regulaminami.