Aktualności z dn. 29.01.2019 r.

data publikacji: 2019-01-29

Jaka modernizacja śmigłowców?

W ubiegłym tygodniu usłyszeliśmy wszyscy o decyzji Ministerstwa Obrony Narodowej w sprawie zakupu śmigłowców Black Hawk dla wojsk specjalnych. Można by powiedzieć, nareszcie coś się dzieje i wojsko zaczyna kupować śmigłowce. Niestety dla nas, po raz kolejny obnażona została słabość włoskiej polityki i lobbingu oraz naszego właściciela, którego pomysły na przyciągnięcie klienta sprowadza się chyba tylko do otwierania coraz większych i droższych biur w Warszawie. Niektórzy, do zdobycia kontraktu nie potrzebują żadnego biura w stolicy. Amerykańscy politycy, dyplomaci i lobbyści robią po prostu swoje. Tak jak za poprzednich rządów wygrywała polityka francusko-niemiecka, tak teraz wygrywa amerykańska. Niestety, ani jedna ani druga nie jest nasza. My musimy stawać do przetargów i walczyć o wygraną, nawet wówczas gdy jesteśmy jedynym oferentem, tak jak w przypadku przetargu na śmigłowce dla Marynarki Wojennej czy na modernizację Sokołów.

Według informacji MON, Polskie lotnictwo śmigłowcowe stoi przed koniecznością znacznie szerzej zakrojonej wymiany i modernizacji floty. MON podkreśla potrzebę zmodernizowania śmigłowców Mi-24 i W-3, m.in. poprzez uzbrojenie ich w przeciwpancerne pociski kierowane.

Jeśli chodzi o nowe platformy, według wcześniejszych deklaracji priorytetem resortu – poza maszynami dla Marynarki Wojennej – powinny być śmigłowce uderzeniowe, przewidziane do pozyskania w ramach programu Kruk. Ten projekt został wskazany jako kluczowy przez Strategiczny Przegląd Obronny, w którym rekomendowano znaczne zwiększenie liczby śmigłowców uderzeniowych z myślą o wzmocnieniu obrony przeciwpancernej. Z tym wiążą się zresztą również plany modernizacji Mi-24 i Sokołów.

Warto przypomnieć, że wprowadzanie nowych platform bynajmniej nie stoi w sprzeczności z modernizacją istniejących, i oba te zadania należy realizować równolegle. Remontom i ewentualnie modernizacjom będą podlegać również inne śmigłowce, na przykład Mi-17. Coraz pilniejszą potrzebą staje się jednak wprowadzenie następcy leciwych, lekkich maszyn Mi-2. Te ostatnie pełnią w Wojsku Polskim szereg zadań, w tym transportowych, rozpoznawczych, łącznikowych, obecne są też śmigłowce specjalistyczne i wersje uzbrojone (choć już bez możliwości użycia przeciwpancernych pocisków kierowanych).

MON przekazywał informacje o prowadzeniu wstępnych prac nad programem nowego śmigłowca Perkoz, który miałby zastąpić Mi-2. Na razie zakres i harmonogram tego programu jest kwestią otwartą, może to być platforma lekka lub średnia wielozadaniowa.

Większej liczby nowych maszyn, w stosunku do czterech planowanych do pozyskania, potrzebuje też pilnie Marynarka Wojenna. W najbliższych latach trzeba będzie wymienić zarówno śmigłowce SH-2G, jak i Mi-14PŁ(/R), choć resursy tych ostatnich są wydłużane. Kolejną kwestią jest znalezienie następcy Mi-8/17, przy czym w wypadku pozyskania śmigłowców o odpowiednich parametrach w programie Perkoz będą one mogły przejąć część zadań transportowych i służyć np. razem z Mi-17.

Na decyzje w sprawie zakupu większej liczby nowych platform prawdopodobnie przyjdzie nam poczekać do ogłoszenia nowego Planu Modernizacji Technicznej w perspektywie do roku 2026. W PMT zostaną określone plany pozyskiwania nowych śmigłowców, wraz z harmonogramem i budżetem, dopasowanym do zatwierdzonego już Programu Rozwoju Sił Zbrojnych.

Wojsko Polskie potrzebuje więc nowych śmigłowców kilku klas, a modernizacja istniejących platform jest potrzebna, ale obok, a nie zamiast nowych zakupów.

Stanowisko KSPL w sprawie modernizacji Sokołów

Ministerstwo Obrony Narodowej, decyzją o zakupie śmigłowców Black Hawk pokazało, że są jednak pieniądze na programy śmigłowcowe, a zakupy można robić z pominięciem procedury przetargowej. W związku z tym, Krajowa Sekcja Przemysłu Lotniczego NSZZ „Solidarność”, wystosowała do ministra obrony stanowisko, w sprawie pilnej potrzeby modernizacji śmigłowców Sokół i zabezpieczenia pracy w PZL-Świdnik S.A..
....treść pisma jest dostępna u przewodniczących kół wydziałowych oraz w biurze związku...

Ogłoszenia

• Zapraszamy serdecznie na Karnawałowy Charytatywny Bal Solidarności, który odbędzie się 23 lutego w Lachówce. Jak co roku bal nasz połączony będzie z akcją pomocy potrzebującym. Koszt uczestnictwa 60 zł członek związku, 140 zł pozostałe osoby. Zapisy w biurze związku.
  • Mamy jeszcze kilka zarezerwowanych biletów na. Koncert Wiedeński, który odbędzie się 23 lutego 2019 r. Cena biletu grupowego wynosi 80 zł.
  • Zapraszamy na letni wypoczynek do Bułgarii w terminie 09-18 sierpnia 2019 r. W programie: przelot na trasie Warszawa-Burgas, 2 wycieczki w Bułgarii, powrót autokarem ze zwiedzaniem Rumunii. Koszt wyjazdu szacowany jest na około 2 tys. zł i uzależniony będzie od ostatecznej ceny biletów lotniczych. Informacje i zapisy wraz z wpłatą zaliczki w wysokości 500 zł, u kol. Zbigniewa Litwina, tel. 515 271 679 oraz w biurze związku (biurowiec, pok. 24, tel. 766-56).

Serdecznie zapraszamy do udziału w tych wydarzeniach.

Przypominamy, że osobom uprawnionym przysługuje dofinansowanie z Funduszu Socjalnego do kosztów przejazdu oraz biletów wstępu.