Aktualności z dn. 30.04.2019 r.

data publikacji: 2019-05-01

Umowa na AW101
W miniony piątek miało miejsce w naszej firmie jedno z ważniejszych wydarzeń ostatnich lat. Przy udziale najważniejszych osób naszego kraju i najważniejszych osób naszego koncernu, podpisana została umowa na zakup śmigłowców dla Marynarki Wojennej RP. Cztery sztuki AW101, to nie jest powalająca ilość… To prawda. Jak również prawdą jest to, że kontrakt ten nie spowoduje u nas znacznego wzrostu ilości pracy. Oczywiście można narzekać, że niewiele zyskujemy. Jednak, co ważne i na co warto zwrócić uwagę, …to PZL-Świdnik jest wykonawcą umowy i odpowiedzialnym za cały proces jej realizacji.
Z tego względu, można ten kontrakt oceniać jako strategiczny i miejmy nadzieję, dobry początek kolejnych decyzji. Z naszego punktu widzenia najważniejsze jest to, że przy całym zamieszaniu wokół AW101, nie zapomniano o naszych Sokołach i z ust najważniejszych osób w rządzie, Premiera i Ministra Obrony Narodowej, w obecności najwyższych władz koncernu Leonardo, padły zapewnienia o potrzebie modernizacji oraz dania nowego życia i nowych możliwości bojowych Sokołom.
Bez licytowania się, kto ile włożył wysiłku w to, żeby takie deklaracje padły przy tej okazji, można stwierdzić że wsparcie i starania przedstawicieli pracowników naszej firmy też się do tego przyczyniły. Wykorzystywanie każdej możliwości spotkań i rozmów na różnym szczeblu i przy różnych okazjach czy wysłane dziesiątki pism, dołożyły cegiełkę do tego, aby odżył temat produktów własnych PZL-Świdnik.
Trzeba działać dalej i kuć to żelazo, dopóki jest gorące. Miejmy nadzieję, że na podjęcie decyzji i kontrakt na modernizację Sokołów nie trzeba będzie czekać kolejnych kilku lat, a jeżeli przypadłością jest finalizowanie takich tematów przy okazji kampanii wyborczych, to na szczęście następne wybory będą już jesienią.
Póki co, zgodnie z zapowiedziami MON, przekazanymi na kwietniowym Zespole Trójstronnym ds. Rozwoju Przemysłowego Potencjału Obronnego i Modernizacji Technicznej Sił Zbrojnych, w maju rusza kolejny etap dialogu technicznego w sprawie modernizacji Sokołów do wersji wsparcia pola walki.

Karty Orlen
Przypominamy członkom naszego związku, że otrzymaliśmy możliwość przystąpienia do programu rabatowego sieci ORLEN. Każdy członek NSZZ „Solidarność” może złożyć wniosek i otrzymać kartę rabatową na zakup paliw w sieciach ORLEN
i BLISKA.

Podstawowe informacje dotyczące programu:
- karty wydajemy tylko i wyłącznie dla członków NSZZ „Solidarność” PZL-Świdnik;
- jedna osoba może być w posiadaniu tylko jednej karty ORLEN, która przypisana jest do konkretnego pojazdu;
- istnieje możliwość zmiany numeru rejestracyjnego pojazdu;
- przy pierwszym tankowaniu na stacji należy podać numer rejestracyjny pojazdu, do którego przypisana zostanie karta;
- za każdą wydaną kartę ORLEN pobiera opłatę w wysokości 1zł;
- wysokość rabatu wynosi: 8 gr/l na stacjach ORLEN i 3 gr/l na stacjach BLISKA;
- rabat obowiązuje na zakup paliwa w ilości do 300 l w miesiącu kalendarzowym.
Program rabatowy, do którego aktualnie uzyskaliśmy możliwość przystąpienia jest niezależny od negocjacji prowadzonych z ORLENEM przez Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, w sprawie docelowego programu rabatowego dla członków związku, który tak jak w przypadku umowy z LOTOSEM, powinien pozwolić na uzyskanie wyższych rabatów.
Zgłoszenia na wydanie kart ORLEN przyjmowane są w biurze związku (biurowiec, pok. 24) oraz u przewodniczących kół wydziałowych.

Mecz Słowenia-Polska
Kibiców piłkarskich zapraszamy na wyjazd do Słowenii na mecz Słowenia – Polska,
w ramach eliminacji Euro 2020. Termin wyjazdu 4-8 września, koszt wyjazdu 800 zł. Szczegółowe informacje i zapisy w biurze związku (biurowiec, pok. 24) oraz u kol. Zbigniewa Litwina, tel. 515 271 679.

Kolonie
W biurze związku można pobrać oferty kolonijne dla dzieci na zbliżające się wakacje. Zapraszamy osoby zainteresowane do biurowca, pok. 24.