KRWIODAWCY Z “PZL-ŚWIDNIK’ S.A. DLA ŻYCIA I WOLNOŚCI

data publikacji: 2015-07-02

Zbliżają się uroczystości 35-lecia "Świdnickiego Lipca". To w naszym zakładzie zapoczątkowaliśmy przemiany polityczne i gospodarcze. chcąc uczcić to święto, zarząd klubu HDK-PCK im. bł. ks. Jerzego Popiełuszki przy ' PZL-Świdnik" S.A. organizuje kolejną otwartą akcję poboru krwi i rejestracji potencjalnych dawców szpiku kostnego. Okres wakacji jest trudny dla potrzebujących niezastąpionego leku ratującego życie jakim jest krew. Ta akcja również będzie poświęcona dniom honorowego krwiodawstwa NSZZ Solidarność  związanym z rocznicą  Św. Jana Pawła II. Połączmy siły i pomóżmy potrzebującym pomocy oddając swoją krew i rejestrując się jako potencjalni dawcy szpiku kostnego. Akcja odbędzie się dnia 12 lipca w niedzielę w godzinach 8.00do 14.00 przy okrągłym kościele. Tam na chętnych będzie oczekiwał ambulans z RCKiK - Lublin. W tej akcji będziemy rejestrować także potencjalnych dawców szpiku kostnego. Szpik kostny jest głównym narządem krwiotwórczym, zawierającym macierzyste odpowiedzialne za wytwarzanie krwi. Mnożąc  się przez całe życie , dają one początek komórkom z których powstają krwinki czerwone , krwinki białe i płytki krwi. Dla wielu chorych z chorobami krwi , przeszczep szpiku kostnego jest jedyną szansą na uratowanie życia. Wielu z nich oczekuje na znalezienie niespokrewnionego dawcy w rejestrach. Szansa na zgodność dwóch niespokrewnionych osób jest bardzo niska jak 1 : 1 tysiąca, a nawet 1 : 500 tysięcy. Ale szansa dobrania zgodnego dawcy wzrasta w miarę zwiększania liczby zarejestrowanych osób. W związku z tym należy dążyć do zarekrutowania jak największej liczby potencjalnych dawców szpiku.

Zwracam się z apelem do mieszkańców naszego miasta jak i przebywających w tym dniu w Świdniku o liczne uczestnictwo w otwartej akcji w dniu 12.lipca. Tak jak przed 35 laty, i w dniu śmierci Św. Jana Pawła II zjednoczyliśmy się, tak i teraz jest taka potrzeba dla ratowania życia. Wszelkie informacje zgłaszający się otrzymają od pracownic RCKiK, które będą oczekiwały na chętnych w tym dniu w ambulansie przy okrągłym kościele. Bądźmy nie tylko otwarci na pomoc kiedy nas dotknie nieszczęście , ale także na nieszczęścia , które każdego dnia dotykają innych. Rodzice przyjdźcie nie tyko sami , ale także przekonajcie swoje dorosłe i pełnoletnie dzieci do podzielenia się swoim życiem, z tymi, których jest zagrożone i potrzebują naszej pomocy.

Andrzej Słotwiński
Prezes Klubu HDK-PCK