Pikieta w obronie wieku emerytalnego

data publikacji: 2017-09-09

W odpowiedzi na zakwestionowanie przez Komisję Europejską reformy emerytalnej w Polsce, która przywróciła poprzedni wiek emerytalny, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” podjęła decyzję o zorganizowaniu akcji protestacyjnej przeciwko działaniom Komisji Europejskiej. Akcja protestacyjna odbędzie się w sobotę 16 września w godz. 12.00 – 14.00 w Warszawie przed siedzibą Biura Komisji Europejskiej.

Protest ma być odpowiedzią na zarzuty ze strony Komisji Europejskiej, która uważa zróżnicowany wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn za przejaw dyskryminacji. Bruksela zapowiedziała także naciski na polski rząd, aby ten zmienił przepisy dotyczące wieku emerytalnego – 60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn, które wchodzą w życie 1 października 2017 r.. Takie działania Brukseli uznajemy za bulwersujące i bezprawne. To polskie władze, zgodnie z wolą społeczeństwa, podjęły decyzję ws. wieku emerytalnego.

Komisja Europejska w odpowiedzi na list NSZZ „Solidarność”, potwierdziła nasze obawy. Unijni urzędnicy kwestionują zmiany, i będą naciskać polskie władze na zmianę decyzji, ponieważ różnicowany wiek emerytalny kobiet i mężczyzn Bruksela uznaje za dyskryminację.

Chcemy wysłać jednoznaczny sygnał unijnym urzędnikom, że nie odpuścimy tematu emerytur i będziemy bronić tego, co z takim trudem udało się wywalczyć. Stąd decyzja o zorganizowaniu pikiety przed siedzibą biura Komisji w Warszawie, ponieważ jeżeli działania Brukseli się powiodą, to problem dotknie głównie kobiet, których wiek emerytalny zgodnie z żądaniem Komisji, powinien zostać zrównany z wiekiem emerytalnym mężczyzn.

Zapisy na wyjazd prowadzone są u przewodniczących kół na wydziałach oraz w biurze związku w biurowcu, pok. 24, tel. 766-56 (81 722 66 56).

Pokażmy Brukseli, że wiek emerytalny, to wewnętrzna sprawa polska a nie europejska, a kobiety zasługują na to, aby móc wcześniej zakończyć pracę zawodową.