Wycieczka Bułgaria - Rumunia

data publikacji: 2018-11-18

Rumunia - Bułgaria

1 dzień
Wyjazd ze Świdnika. Przejazd przez Słowację i Węgry do Rumunii. Spacer po Cluj Napoca - stolicy Siedmiogrodu: kościół św. Michała, pomnik Macieja Korwina i Avrama Jancu, Katedra Prawosławna, Teatr Narodowy, mury obronne. Zakwaterowanie w hotelu. Obiadokolacja. Nocleg.

2 dzień
Śniadanie. Przejazd do Sighisoary, średniowiecznego miasta, w którym według legendy urodził się Wlad Palownik. Zwiedzanie centrum miasta ze średniowieczną zabudową.
Przejazd do zamku Bran, położonego na przełęczy, znanego jako „Zamek Drakuli”.
Przejazd do Braszowa. Zwiedzanie Starego Miasta z Placem Sfatului, ratuszem i gotyckim „czarnym kościołem”. Zakwaterowanie w hotelu. Obiadokolacja. Nocleg.

3 dzień
Śniadanie. Zwiedzanie tradycyjnej wsi saskich osadników Prejmer z architekturą obronną z XIX wieku i kościołem warownym wpisanym na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zwiedzanie zamku Peles, zbudowanego w stylu niemieckiego renesansu w czasach Karola I –pierwszego króla Rumunii. Przejazd do Bułgarii do miejscowości Kraniewo nad Morzem Czarnym. Zakwaterowanie w hotelu. Obiadokolacja. Nocleg.

4 - 9 dzień
- Wypoczynek nad morzem
- Wycieczki autokarowe:

1. Bałczik - Kaliakra
Bałczik: spacer po malowniczym miasteczku, pałac rumuńskiej królowej Marii oraz otaczający go duży, przepiękny ogród. Zwiedzanie Ogrodu Botanicznego z ok. 3 tys.gatunków drzew, krzewów i kwiatów oraz słynnym „Ogrodem Kaktusów”. Przejazd na Półwysep Kaliakra - najdalej w morze wysuniętą część Bułgarii.

2. Warna – letnia stolica Bułgarii.
Zwiedzanie: Termy rzymskie, park nadmorski, Katedralna cerkiew Zaśnięcia Bogurodzicy w stylu bizantyjskim. Czas na zakupy. Dla chętnych wizyta w Delfinarium.

10 dzień
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu Przejazd do Sibinu. Spacer po jednym z największych w Rumunii średniowiecznych kompleksów miejskich z piękną starówką, kolorowymi domami, gotycką bazyliką, kościołem ewangelickim, Mostem Kłamców i secesyjnym pałacem gubernatora Siedmiogrodu. Wyjazd do Polski.

11 dzień
Przyjazd do Świdnika w godzinach rannych.

Uwaga: Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.

Cena: 2 090 zł/os.

Cena obowiązuje przy grupie: 45 os.

Cena zawiera:
• transport autokarem o podwyższonym standardzie
• opłaty drogowe
• opieka pilota
• zakwaterowanie: 2 noclegi w Rumunii i 7 noclegów w Bułgarii w hotelach *** (pokoje 2,3,4-osobowych z łazienkami)
• opłaty klimatyczne
• wyżywienie: 9 śniadań, 9 obiadokolacji
• ubezpieczenie KL i NNW
• podatek VAT
• Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Cena nie zawiera:
• Na bilety wstępu (zamek Bran, zamek Peles, Pałac w Bałcziku, ogród botaniczny) i lokalnych przewodników należy przeznaczyć ok. 50€/os.
• Cena nie zawiera napojów do obiadokolacji

Wystawiamy faktury VAT lub zaświadczenia do dofinansowania.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY