Aktualności z dn. 21.05.2019 r.

data publikacji: 2019-05-22

Pracownicze Programy Kapitałowe

W miniony czwartek odbyło się spotkanie grupy pracującej nad wyborem instytucji, która poprowadzi Pracowniczy Program Kapitałowy dla pracowników PZL-Świdnik. Ustalone zostały sprawy organizacyjne oraz harmonogram prac zespołu. Wybór firm, które zostaną poproszone o złożenie swoich ofert, a tym samym dopuszczone do drugiego etapu prac wdrożeniowych programu, powinien nastąpić w drugiej połowie czerwca.

Półmaraton Solidarności

W sobotę 01 czerwca spod bramy głównej PZL-Świdnik wystartuje 7. PKO Półmaraton Solidarności. Tradycja organizowania biegu na trasie Świdnik-Lublin sięga 1993 r.  Myśl środowiska związkowego i sportowego o zorganizowaniu masowej imprezy biegowej w stolicy województwa, powstała w 1981 r. Wtedy to, po raz pierwszy został rozegrany Miting Lekkoatletyczny NSZZ „Solidarność”.

Ze względu na stan wojenny i związane z nim represje, kolejny odbył się dopiero w 1990 r. W 1993 r. organizator biegu postanowił wpisać na stałe w kalendarz imprez biegowych Polski Międzynarodowy Bieg Solidarności, na dystansie 12,5 km.  W 2013 r. Bieg Główny ze Świdnika do Lublina został przekształcony w PKO Półmaraton Solidarności.

Jak co roku, zapraszamy do kibicowania zawodnikom, ale jednocześnie zachęcamy do włączenia się w pomoc organizacyjną biegu. Naszym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa zarówno zawodników, jak też innych uczestników ruchu na świdnickim odcinku półmaratonu oraz wykonywanie czynności służby porządkowej. W zależności od punktu trasy, potrzeba maksymalnie do 2 godzin dyspozycyjności. Każdy wolontariusz otrzymuje pamiątkową koszulkę.

Karty Orlen

Już prawie 300 kart rabatowych Orlen trafiło do członków naszego związku. Przypominamy, że każdy członek NSZZ „Solidarność” może zgłosić zapotrzebowanie i otrzymać kartę rabatową na zakup paliw w sieciach ORLEN i BLISKA.

Podstawowe informacje dotyczące programu:

- karty wydajemy tylko i wyłącznie dla członków NSZZ „Solidarność” PZL-Świdnik;

- jedna osoba może być w posiadaniu tylko jednej karty ORLEN, która przypisana jest do konkretnego pojazdu;

- przy pierwszym tankowaniu na stacji należy podać numer rejestracyjny pojazdu, do którego przypisana zostanie karta;

- istnieje możliwość zmiany numeru rejestracyjnego pojazdu;

- za każdą wydaną kartę ORLEN pobiera opłatę w wysokości 1zł;

- wysokość rabatu wynosi: 8 gr/l na stacjach ORLEN i 3 gr/l na stacjach BLISKA;

- rabat obowiązuje na zakup paliwa w ilości do 300 l w miesiącu kalendarzowym.

Program rabatowy, do którego aktualnie uzyskaliśmy możliwość przystąpienia jest niezależny od negocjacji prowadzonych z ORLENEM przez Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, w sprawie docelowego programu rabatowego dla członków związku, który tak jak w przypadku umowy z LOTOSEM, powinien pozwolić na uzyskanie wyższych rabatów.

Pragniemy jednocześnie zdementować rozsiewane plotki, jakoby przy każdym tankowaniu pobierana była jakakolwiek opłata. Przy płaceniu za tankowanie naliczany jest tylko rabat.

Zgłoszenia na wydanie kart ORLEN przyjmowane są w biurze związku (biurowiec, pok. 24) oraz u przewodniczących kół wydziałowych. Wyrobione karty są już do odebrania w biurze związku.

• Air Festival

W imieniu organizatorów zapraszamy na II Świdnik Air Festival, który odbędzie się w dniach 8-9 czerwca. W tym roku zapowiada się więcej pokazów wojskowych oraz z efektami pirotechnicznymi, które ze względu na swoją atrakcyjność, zawsze przyjemnie się ogląda. Dostępne są już bilety i program pokazów. Informujemy, że członkowie NSZZ „Solidarność” mogą nabyć bilety również w biurze związku. Bilety na oba dni pokazów można nabyć w cenie biletu grupowego, czyli po 10 zł za każdy dzień. Wstęp bezpłatny przysługuje dzieciom do 7 roku życia. Zapraszamy do pokoju 24 w biurowcu.

• Truskawiec

W dniach 06-13 sierpnia zapraszamy na wyjazd wypoczynkowy do Truskawca, połączony z zabiegami rehabilitacyjnymi. Koszt wyjazdu wynosi 300 zł + 7400 hrywien/os. Informacje i zapisy w biurze związku, biurowiec pok. 24, tel. 766-56.