Audycja z dn. 06.11.2019 r.

data publikacji: 2019-11-05

Sprawy bieżące

Dystrybutory wody
W grudniu kończy się umowa z firmą zabezpieczającą dystrybutory wody w naszej firmie. Aktualnie testowane są dwa nowe dystrybutory, które zostały udostępnione w obszarach z największym zużyciem wody, czyli w Zakładzie Montażu Struktur Lotniczych i Zakładzie Kompozytów. Okres testowania ma potrwać jeszcze do końca tego tygodnia. W związku z koniecznością wyboru nowego dostawcy, aby zapewnić pracownikom zarówno wodę o jak najlepszej jakości, jak też dystrybutory o jak największej sprawności i wydajności, prosimy o zgłaszanie wszelkich uwag związanych z działaniem testowanych dystrybutorów, do organizacji związkowych lub bezpośrednio w Dziale Infrastruktury.

Bisfenol A
2 miliony pracowników narażonych na ryzyko raka i niepłodności 28 października w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, podczas której zaprezentowane zostały wyniki badań z 8 sieci handlowych, dotyczących zawartości bisfenolu A (BPA) w paragonach. Środek ten jest powszechnie obecnym związkiem endokrynnie czynnym, który ma właściwości naśladowania żeńskich hormonów płciowych - estrogenów.  Stałe narażenie na tę substancję może zwiększać ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu czy nowotwory (rak piersi, rak prostaty).

Bisfenol A nie jest substancją toksyczną, a przez to że jest substancją endokrynną, skutków jego działania nie zobaczymy od razu. Efekt działania tej substancji zależy chociażby od długości narażenia na jego działanie. Obecnie bisfenol cieszy się niezwykłą popularnością w przemyśle. Jest powszechnie wykorzystywany w opakowaniach do żywności, butelkach, opakowaniach do płyt CD i DVD, sprzęcie elektronicznym, plombach dentystycznych, czy soczewkach kontaktowych. W związku z jego występowaniem w papierze wykorzystywanym do drukowania paragonów, najbardziej narażone na kontakt z BPA przez skórę są kasjerki w sklepach, ale również klienci. Może on przedostać się do organizmu doustnie, wziewnie i doskórnie. Stężenie BPA w paragonach jest nawet 250-1000 razy większe niż w żywności, a jego przenikalność przez skórę wynosi aż 46%. Mamy 2 mln pracowników handlu i średnio każda osoba ma dziennie kontakt przynajmniej z 400 paragonami. Przez to istnieje poważne ryzyko wzrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne i ryzyko wzrostu zaburzeń rozwoju płodów u pracownic, które są w ciąży.

Pilotażowe badania wykonane przez Solidarność przy współpracy z zespołem DetoxED (spin off Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Politechniki Gdańskiej) wykazały, że w Polsce również mamy problem z narażeniem pracowników. Analizy stężenia BPA wykazały wysoką zawartość tej substancji w niemal wszystkich analizowanych paragonach, wskazując na konieczność podjęcia kroków, by zmniejszyć tę ekspozycję.

Skup akcji
Przypominamy osobom zainteresowanym, że spółka Leonardo uruchomiła skup akcji imiennych WSK PZL-Świdnik S.A. od indywidualnych akcjonariuszy. Skup akcji prowadzony jest do 13.grudnia tego roku, w godzinach od 9:00 do 15:00. Biuro w którym można dokonać transakcji znajduje się na pierwszym piętrze budynku Regionalnego Parku Przemysłowego  przy Al. Lotników Polskich 1, wejście przy przychodni Sanitas, obok bramy głównej.

Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerami telefonów: 662-162-297 i 781-321-012.

Benefity dla członków NSZZ „Solidarność”
Przypominamy i serdecznie zachęcamy członków naszego związku, posiadających elektroniczną legitymację związkową, do odwiedzenia strony https://klubpzupomoc.pzu.pl/nszz-solidarnosc, gdzie można zarejestrować się jako członek Klubu i skorzystać z benefitów przygotowanych dla członków Solidarności przez PZU, Bank Pekao S.A. oraz producenta sprzętu AGD/RTV – firmę Philips.

• Mamy jeszcze kilka wolnych miejsc na występ kabaretu SMILE, który odbędzie się 12.grudnia o godz. 20:30 w kinie „Lot”. Cena biletu 75 zł. Zapisy w biurze związku. Przypominamy, że osobom uprawnionym do korzystania z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, przysługuje dofinansowanie w wysokości 50% ceny biletu.

• Zapraszamy również na tygodniową wycieczkę do Paryża i Normandii, w terminie 24-30 kwietnia 2020 r. Koszt wycieczki wynosi 1980 zł + 40 Euro.
    Informacje i zapisy wraz z wpłatą zaliczki w kwocie 300 zł do 20.11.2019 r. w biurze związku (biurowiec, pok. 24, tel. 766 56) oraz u kolegi Zbigniewa Litwina, tel.  515 271 679.